MNE gallery

Kalcifikimi i kyçeve, A është zgjidhja e vetme operimi?

Kalcifikimi është një proces natyror

Kalcifikimi i kyçeve është pasojë e natyrshme e plakjes. Edhe pse është një sëmundje e quajtur osteoartrit, ndryshimet në kyçe janë pjesë e procesit natyror që vjen me moshën, njësoj si rrudhosja e lëkurës apo thinja e flokëve.

Sot përdoren shumë metoda për trajtimin e artritit të kyçeve. Me ndihmën e teknologjisë, është e mundur të aplikohen trajtime specifike për pacientin me qasje inovative si në metodat e trajtimit kirurgjik ashtu edhe jokirurgjikal.

 

A mund të parandalohet kalcifikimi?

Nuk duhet harruar se pengesa më e rëndësishme e kalcifikimit është jeta aktive, pra mos qëndrimi larg ushtrimeve apo sporteve. Në këtë pikë, ushtrimet e rregullta për t’u mësuar nën drejtimin e fizioterapistëve mund të zvogëlojnë simptomat e kalcifikimit në fazat e hershme në shumë pacientë.

Kireçlenmeyi Önlemek Mümkün Müdür?

 

Rëndësia e qasjes së duhur në trajtim

Elementi kryesor në përcaktimin e trajtimit është planifikimi specifik për pacientin. Megjithëse kalcifikimi i kyçeve ndodh me disa gjetje të zakonshme, niveli i sëmundjes, shkalla e përparimit, ankesat dhe gjetjet që rezultojnë janë krejtësisht individuale. Me fjalë të tjera, është një qasje e gabuar të thuhet se një metodë që funksionon për një person është e vlefshme për të gjithë pacientët. Për këtë arsye, është e nevojshme të qëndrojmë larg qasjeve slogane në trajtimin e sëmundjes. Deklarata të tilla si “Zgjidhja jokirurgjikale për kalcifikim, fundi i dhimbjes me mjekim me gjilpërë,  i vetmi trajtim për kalcifikimin është operimi…”, të cilat sot janë të përhapura veçanërisht në internet dhe rrjetet sociale, mund t’i çojnë pacientët të mashtrohen dhe shkaktojnë shpenzime të panevojshme të kohës dhe parave.

Për të kuptuar logjikën e trajtimit, është e nevojshme të dihet ecuria natyrale e sëmundjes. Kalcifikimi i kyçeve është një sëmundje që fillon veçanërisht pas moshës 40 vjeçare, përparon në mënyrë tinëzare dhe shkakton paaftësi të rënda nëse nuk trajtohet. Fillimisht ndodh me dëmtime të vogla ose hollim të indit të kërcit dhe me kalimin e kohës rezulton në humbje të plotë të indit të kërcit.

 

Kalcifikimi është një gjendje e lidhur me të gjitha indet

Një faktor tjetër i keqkuptuar është ideja se kalcifikimi ka të bëjë vetëm me indet e kërcit. Megjithatë, ky proces prek të gjitha indet në nyje. Për shembull, në kalcifikimin e gjurit, nuk ka vetëm humbje të indit të kërcit, por edhe patologji shtesë si çarje të meniskut, dëmtim të ligamenteve kryqëzuese dhe anësore, probleme që përfshijnë kapsulën dhe tendinat dhe dobësimin e indit muskulor përreth. Prandaj, vetëm trajtimet korrigjuese që lidhen me kërcin nuk do të sigurojnë shërim të plotë të sëmundjes, është e nevojshme të fokusohemi në zgjidhje që do të trajtojnë edhe probleme të tjera.

Kireçlenme Nedir? Neden Oluşur?

Kur bëhet fjalë për artritin e kyçeve, zona e parë që vjen në mendje janë nyjet e gjurit. Arsyeja për këtë është se kyçi më i prirur ndaj artritit nën peshën e trupit është nyja e gjurit. Sidoqoftë, kalcifikimi në të vërtetë zhvillohet në të gjitha nyjet e trupit, domethënë në të gjitha nyjet si shpina, ijet, kyçin e këmbës dhe gishtat. Opsionet e trajtimit gjithashtu ndryshojnë në varësi të zonës ku ndodh kalcifikimi.

Sot, hapi i parë në trajtimin e artritit të kyçeve është; Ai përfshin kontrollin e dhimbjes me medikamente dhe forcimin e strukturave të kyçeve me ushtrime.

Opcionet e hershme në trajtimin e  kalcifikimit

Në fazat më të avancuara, kur indi i kërcit fillon të ulet, injeksionet në nyje hyjnë në lojë.

Këtu mund të flitet për dy lloje injeksionesh: E para janë injeksione që përmbajnë acid hialuronik të prodhuara nga industria farmaceutike. Ekzistojnë versione të ndryshme të këtyre të prodhuara nga shumë kompani. Opsioni i dytë, i cili është bërë shumë më popullor në 10 vitet e fundit, është PRP dhe injeksionet e qelizave staminale. Këtu nuk ka një ilaç që merret nga jashtë, gjaku i vetë pacientit kthehet në ilaç. Në PRP (platelet rich plasma), trombocitet përdoren si faktor kryesor terapeutik, dhe në injektimin e qelizave staminale, si faktorë terapeutikë përdoren qelizat staminale që mund të shndërrohen në qeliza të ndryshme në varësi të vendndodhjes së tyre.

Këtu mund të kuptohet ngjarja me një logjikë të thjeshtë. Meqenëse nuk ka enë gjaku në nyje, qelizat dhe faktorët shërues të trupit nuk mund të arrijnë zonën. Në të dyja metodat, qelizat shëruese dhe faktorët e marrë ndahen nga gjaku ose palca e eshtrave dhe administrohen drejtpërdrejt në zonën e dëmtuar dhe tentohet të fillojë procesi i shërimit. Qëllimi është të shërohen dëmtimet ekzistuese ose të paktën të ndalohet përparimi i sëmundjes.

Ndërsa është e mundur të përgatitet PRP duke marrë gjak nga një enë gjaku në një mjedis ambulator, është e nevojshme të përgatitet injeksioni i qelizave staminale duke e marrë atë nga yndyra ose kocka në ambientin e dhomës së operacionit.

 

Trajtimi në fazat e mëvonshme të kalcifikimit

Nëse indi i kërcit humbet plotësisht, pra nëse sëmundja e kalcifikimit është në fazën përfundimtare, metoda e trajtimit është kirurgjikale. Sepse kërci i kyçeve nuk ka aftësi të shërohet apo të rigjenerohet vetë. Në këtë rast, në rend dite vijnë operacionet protetike që imitojnë indet e dëmtuara në vend të tyre dhe mundësojnë që nyja të funksionojë sërish në mënyrë korrekte dhe pa dhimbje.

"Kireçlenme Yaşıyorum!" - Cerrahi Seçenekler Neler?

Këto operacione kryhen te miliona pacientë çdo vit në mbarë botën dhe implantet e nivelit të lartë të prodhuara falë teknologjisë së avancuar u mundësojnë pacientëve të jetojnë sërish një jetë të shëndetshme dhe aktive. Këto operacione kanë shumë teknika dhe implante të përshtatshme në varësi të kyçit të prekur (nyja e gjurit, nyja e hipit, etj.).

Përsëri, edhe në këtë pikë, vendimi për të operuar dhe metoda që do të aplikohet duhet të vlerësohen tërësisht mbi bazën specifike të pacientit.

 

Kalcifikimi mund të trajtohet me metodat e duhura

Si përfundim, artriti i kyçeve është tashmë një sëmundje e trajtueshme. E rëndësishme është procesi i arritjes së trajtimit të duhur. Kur pacientit i jepet një trajtim i papërshtatshëm, shërimi nuk mund të arrihet, motivimi i pacientit për shërim ulet dhe humbet koha e vlefshme e nevojshme për trajtim.

Këtu, informimi i detajuar i pacientit për trajtimin që do të kryhet dhe rritja e harmonisë dhe besimit mes mjekut dhe pacientit janë shumë të rëndësishme për rezultate të suksesshme

Yaşlanmanın Etkileri ve Kemik Sağlığı | Biz Bize
Follow Us